Sončna pobočja na južnih obronkih Vipavske doline, tako imenovana Vipavska brda. Lapornata tla, večinoma v terasah. Lege vetrovne in zračne.
Tu so od nekdaj uspevale domače avtohtone sorte, ki so prilagojene na posebne rastne pogoje. Zato na Posestvu Štokelj prisegajo na lokalne sorte. Pineli so vedno posvečali posebno pozornost. In tako bo tudi v prihodnje. Da so na pravi poti, je potrdil tudi svetovni vinski kritik Steven Spurrier, ko je leta 2006 na degustaciji v Londonu poskusil Štokljevo pinelo.
Na lege, kjer je zemlja bogatejša, so posadili merlot in barbero. Iz merlota v mlajših vinogradih pridelajo odličen rose, kar potrjujejo številna priznanja. Iz starejšega vinograda, kjer so v vrstah, po domače v plantah, izmenično posajeni trsi merlota in barbere, pa pridelujejo zvrst Planta, ki je bogato rdeče vino, dozorelo v lesenih sodih.
Na lapornih tleh raste tudi rebula, najbolj razširjena bela sorta na Vipavskem, iz katere na posestvu pridelajo različne stile vina; svežo rebulo, barikirano rebulo kot zvrst Planta bela in sladko rebulo – Ambrosio. Ta je stisnjena iz skrbno izbranih grozdov rebule, ki se več mesecev sušijo na vipavski burji.